Vieme, čo jeme?

Po prečítaní knihy Vysoko spracovaní ľudia sa budete na jedlo pozerať inak. Kniha je zaujímavým (a zároveň desivým) čítaním o potravinách, ktoré sa týkajú nás všetkých. Vyrábajú ich veľké potravinárske spoločnosti, tvária sa ako skutočné jedlo, no sú len jeho napodobeninou. Vstúpili sme nimi do novej éry stravovania. Tieto potraviny nám šetria čas pri príprave, dokonca aj pri samotnej konzumácii, bývajú lacnejšie a niekedy aj dostupnejšie ako skutočné jedlo. A často chutia tak neodolateľne, že ich nedokážeme prestať jesť. Reč je o vysoko spracovaných potravinách.

Vysoko spracované potraviny

Podľa autora knihy Chrisa van Tullekena je definícia vysoko spracovaných potravín pomerne zložitá, no zjednodušiť sa dá takto: je to jedlo zabalené v plaste s minimálne jednou ingredienciou, ktorú by sme nenašli v domácej strave. Ak by sme v obchode čítali zloženie výrobkov, zistili by sme, že do tejto kategórie – problematickej pre naše zdravie – nepatria len čipsy či hamburger z fastfoodu, ale množstvo ďalších potravín, ktoré sú bežnou súčasťou našich nákupov, napríklad raňajkové cereálie. Istotu „poctivosti“ nemôžeme mať ani pri chlebe. Ak má dlhý zoznam ingrediencií (a zvyčajne tiež nízku cenu), natrafili sme na vysoko spracovanú potravinu. 

Nejeme ich iba občas

Na základe dostupných údajov možno predpokladať, že na Slovensku predstavujú vysoko spracované potraviny v priemere štvrtinu až tretinu všetkých prijatých kalórií. Situácia v Spojenom kráľovstve, v USA a niektorých ďalších krajinách je alarmujúca – vysoko spracované potraviny majú 60-percentný podiel v strave obyvateľstva. Je teda jasné, že predstavujú výraznú zložku našej každodennej stravy. Mali by sme teda o nich vedieť oveľa viac, no informácie dostávame najmä od marketingových oddelení potravinárskych firiem. Mení to kniha Vysoko spracovaní ľudia.  

Jedlo, ktoré ohrozuje naše deti

Dlhodobá konzumácia vysoko spracovaných potravín má negatívny vplyv na naše zdravie. Najviac ohrozené sú deti, lebo jedia tieto potraviny oveľa dlhšie obdobie a omnoho ťažšie im odolávajú. Spomeňme napríklad čokoládové tyčinky, čipsy či typické fastfoodové jedlá ako hamburger alebo kuracie krídelká. Navyše, vysoko spracované potraviny sú lacnejšie ako poctivé pokrmy a početné prevádzky veľkých sietí sú pre mladých zárukou, že na hranolčeky môžu s kamošmi a kamoškami kedykoľvek zájsť. Svoje robí aj silný marketing. Vplyv na deti je jedna z veľkých tém, ktorej sa kniha venuje.

Kniha, po prečítaní ktorej sa budete pozerať na jedlo inak

Autor píše, že posudzovať jedlo ako skupinu cukrov, tukov a bielkovín dnes už neobstojí. Mali by sme sa pozerať, ako vzniklo. Výrobcovia v snahe znižovať náklady využívajú na výrobu potravín najlacnejšie zdroje živín, ktoré následne modifikujú. To vplýva aj na životné prostredie – načo pestovať pestré rastlinné zdroje, keď sa môžeme zamerať na niekoľko rastlín, z ktorých priemyselne vyrobíme širokú škálu výrobkov od olejov, cez zmrzlinu až po pečivo a najrôznejšie mrazené pokrmy.   

 

Kniha sa zaoberá náročnou témou, no jej tón nie je katastrofický ani beznádejný. Ponúka výsledky výskumov i lekárske skúsenosti, načrtáva riešenia. Čo s nimi pri nákupoch a stravovaní seba i svojej rodiny urobíme, necháva autor na našom rozhodnutí. Jeho slovami: „Toto nie je kniha, ktorá vám má pomôcť schudnúť. Tiež vám nepoviem, čo by ste mali jesť, to je na vás. No som presvedčený, že pri rozhodovaní o svojej strave potrebujeme pravdivé informácie o možných rizikách rôznych potravín. A mali by sme byť menej vystavení agresívnemu, neraz klamlivému marketingu.“